25-04-2014

Schiet raak met ultrakorte alinea’s

Webteksten met ultrakorte alinea’s worden 2 keer beter gelezen dan webteksten met lange alinea’s.

Amerikaans onderzoek naar het kijkgedrag van bezoekers van nieuwssites heeft dit aangetoond.

Het is een onderzoek uit 2004, maar de resultaten zijn ook nu nog geldig.

 

Eyetrack III onderzoek

In 2004 onderzochten het Poynter Institute, het Estlow Center for Journalism & New Media en Eyetools de manier waarop lezers nieuwssites bekijken. Dit was het Eyetrack III onderzoek.

Eyetracking is een techniek om vast te stellen waar iemand precies naar kijkt bij het bezoeken van een website. En hoe lang hij kijkt. Bij eyetrack onderzoek worden de fixaties van het oog van de proefpersonen zichtbaar gemaakt.

In het Eyetrack III onderzoek werd voor een groot aantal aspecten van webpagina’s onderzocht hoe het kijkgedrag van bezoekers was. Eén van die aspecten was de lay-out van webpagina’s.

De onderzoekers deden een interessante ontdekking over de lengte van alinea’s in teksten op nieuwssites. De ogen van de proefpersonen stonden langer stil bij de korte alinea’s dan bij grotere tekstblokken. Het kijkgedrag van de proefpersonen werd blijkbaar beïnvloed door de lengte van de alinea’s in de webtekst.

Webteksten met korte alinea’s kregen meer aandacht dan die met lange alinea’s. En alinea’s die uit 1, hooguit 2 regels bestonden, werden het  allerbest gelezen. Artikelen met veel van zulke ultrakorte alinea’s kregen 2 keer zoveel aandacht als artikelen met langere alinea’s.

Conclusie: Ultrakorte alinea’s bevorderen het kijken en lezen sterk.

 

Ultrakorte alinea’s

Hoe komt het dat ultrakorte alinea’s meer aandacht krijgen dan lange?

Omdat ze het lezen van de tekst veel makkelijker maken.

Op internet moet je steeds rekening houden met het beeldscherm en met het leesgedrag van bezoekers. Op papier varieert de lengte van alinea’s vaak tussen de 5 en 10 regels. Voor webteksten is dat veel te veel. Lange alinea’s in webtekst staan bekend als baksteentekst. Op een beeldscherm leest dat heel vervelend. De meeste bezoekers slaan zulke teksten meteen over.

Alinea’s in teksten voor het web moet je kort houden. Een goede maat is 4 tot 5 regels. En klaarblijkelijk werken ultrakorte tekstblokken nog beter. Ultrakorte tekstblokken zorgen vanzelf ook voor veel witruimte. En veel wit mag, dat raad ik je zelfs aan. Veel wit zorgt voor rust. Ook dat maakt het lezen van beeldschermtekst makkelijker.

Vanwege het leesgedrag op internet is makkelijk lezen belangrijk. Dat leesgedrag is vluchtig. Bezoekers van het web zijn haastig. Een tekst die erg veel leeswerk vraagt, ontmoedigt de lezer.

 

Relevant voor nieuwssites en blogs

Het Eyetrack III onderzoek is geen diepgravend onderzoek. Er waren slechts 46 proefpersonen bij betrokken. Bovendien richtte het onderzoek zich op nieuwssites. Daardoor zijn de resultaten van dit onderzoek niet relevant voor alle soorten websites. Maar de resultaten zijn zeker relevant voor nieuwssites en blogs.

Want voor dit soort sites is het van belang dat ze makkelijk lezen waardoor snel duidelijk wordt waarover het gaat. Korte alinea’s helpen dan geweldig.

En is de interesse van de lezer eenmaal gewekt in het nieuws- of het blogonderwerp, dan speurt hij wel verder. Je kunt hem dan meer informatie geven door te linken naar andere pagina’s van je site. Bijvoorbeeld naar je productpagina’s met uitgebreide informatie. Daar zijn wat langere tekstblokken geen probleem. De bezoekers van deze pagina’s willen immers alles weten over een onderwerp. Dus die lezen heus wel.

Vond je dit artikel de moeite waard?

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws van Mialoko voortaan in je mailbox. Gratis!

Reacties

 1. Naomi zegt:

  Grappig om te lezen!

  Hier zal ik zeker rekening mee houden op mijn blog. ; )

  Groetjes!

  • Sjeng Lenssen zegt:

   Hé Naomi, inderdaad goed om rekening mee te houden. Ik doe dat zelf al een tijd. En het werkt!
   Groet,
   Sjeng

 2. Jolnada zegt:

  Tja, het is wetenschap. Dan doet mijn mening er niet zo veel aan toe. Maar ik vind het erg onrustig lezen en haak sneller af. Ben ik daar de enige in?

  • Sjeng Lenssen zegt:

   Beste Jolnada,

   Natuurlijk doet je mening er altijd toe. Bedankt voor je reactie.

   Zelf vind ik (ultra)korte alinea’s juist prettig lezen. Maar als je schrijft voor het web is het vooral belangrijk om geen lange tekstblokken te maken. Voor de meeste bezoekers van je site zijn 4 à 5 regels per alinea een goede maat. Ultrakorte alinea’s lenen zich vooral goed voor de homepage. Zeker bij nieuwssites en weblogs. Maar natuurlijk is dat een maat voor de gemiddelde bezoeker. Je persoonlijke voorkeur kan heel anders zijn.

   Groet,
   Sjeng Lenssen

Laat wat van je horen

*